Rolada mandarynkowa.

Zaktualizowano: 25 gru 2019





Przepis na mandarynkową roladę otuloną w kremie mascarpone i bitej śmietanki

Składniki na biszkopt, (cienka blaszka o wymiarach 25cm/37,5cm, wyłożona papierem do pieczenia) : 1. 4 jajka (osobno białka i żółtka) 2. 4 łyżki cukru 3. 4 łyżki mąki (użyłam tortowej Basia) 4. 1 łyżka oleju 5. łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Krem: 1. 300 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2. 250 g serka mascarpone 3. 2 łyżki cukru pudru 4. Łyżka żelatyny

Dekoracja: 1. listki mięty 2. pokruszona czekolada

Plus potrzebne nam będzie 8 mandarynek: 7 sztuk do środka biszkoptu, a 1 do dekoracji

Przyrządzanie:

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, dodajemy po 1 łyżce cukru do środka i ubijamy, aż piana z białek będzie puszysta i nie będzie się przelewać przez mieszadło do ubijania, a cukier całkowicie się rozpuści (sprawdzamy to za pomocą 2 palców wskazującego i kciuka i jeżeli cukier nie będzie wyczuwalny znaczy to, iż piana będzie gotowa). Dodajemy do piany z białek po 1 żółtku i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy łyżkę oleju i dalej mieszamy. Na sam koniec przesiewamy mąkę i łyżeczkę cukru do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką (już nie miksujemy aby nie napowietrzać biszkoptu). Jak składniki wszystkie się połączą wylewamy ciasto na blaszkę i wyrównujemy. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni góra - dół. Po 20 minutach wyłączamy piekarnik i lekko go uchylamy na ok. 10 minut. Następnie wyciągamy ciasto do ostudzenia. Trwa to naprawdę bardzo krótko. W tym czasie przygotowujemy krem. Żelatynę zalewamy zimną wodą tylko do jej przykrycia (3 - 4 łyżki) i czekamy aż napęcznieje z 10-15 min. Ubijamy śmietankę kremówkę z 1 łyżką cukru pudru, następnie dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy. Podgrzewamy żelatynę z 15-20 sekund w mikrofalówce (nie możemy jej zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące, ale musi być płynna). Mieszamy żelatynę z łyżeczką kremu, później dodajemy kolejną łyżeczkę. Jak żelatyna połączy się z 2 łyżeczkami kremu to wlewamy całość do miski z kremem i delikatnie mieszamy do połączenia się jej z masa kremową. Obieramy mandarynki. Po wystygnięciu ciasta smarujemy biszkopt po całości 3/4 kremu i układamy mandarynki ciasno obok siebie i zwijamy biszkopt w rulon, powoli, bardzo delikatnie odklejając biszkopt od papieru. Układamy na talerzu, i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki opruszamy cukrem pudrem, nakładamy np. ozdobną tylką resztę (1/4 kremu) na górę rolady. Ozdabiamy 1 obraną mandarynką, listkami mięty i połamaną czekoladą. Polecam, rolada jest naprawdę puszysta, lekka, orzeźwiająca i bardzo fajnie się kroi. Efekt WOW na gościach murowany.

181 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie